Web Analytics Made Easy - Statcounter

پتروشیمی بدون ارزیابی محیط زیست استقرار پتروشیمی در بهبهان ممنوع اعلام جرم علیه پتروشیمی «بهبهان» با مرگ شادگان در ریزگرد غرق می‌شویم حقابه دزدی پالایشگاه تناقض در آمار بازنگری برای جلوگیری از فاجعه

اقتصادآنلاین - نجمه جمشیدی؛ مصایب خوزستان تمام شدنی نیست، این بار نوبت پتروشیمی «بهبهان» است که تیشه به ریشه تالاب شادگان زند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روز گذشته عملیات اجرایی پروژه احداث واحد پروپیلن و پلی‌پروپیلن شرکت پالایش گاز «بیدبلند» هلدینگ «خلیج فارس» با حضور محمدطلا مظلومی نماینده مردم در مجلس و علی عسگری مدیرعامل هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، کلنگ‌زنی شد.

براساس قانون، تمامی پتروشیمی‌های کشور که برای آنها مجوز احداث صادر شده است و یا حتی پروژه‌هایی که دارای پیشرفت فیزیکی هستند اما به بهره‌برداری نرسیده‌اند باید متوقف و جمع‌آوری نرسیدهند نرسیدههای که و به سواحل شمالی خلیج فارس انتقال داده شوند. براساس گزارش‌ مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی؛ طرح‌های پتروشیمی زنجیره‌ای باید کنار مجتمع‌های بالادستی در سواحل شمالی خلیج‌فارس و دریای عمان یعنی آب‌های رسمی ماهشهر و پارس جنوبی و چابهار قرار گیرند. این قانون به سه دلیل مصوب شده است. مهم‌ترین آن تامین آب از طریق دریا برای مجتمع‌های پتروشیمی است. از آنجایی که که در صنایع بالادستی گاز مورد نیاز پتروشیمی‌ها بدون خطوط انتقال گاز در دسترس است، مشکل کمبود یا دسترسی به گاز برای پتروشیمی‌ها وجود ندارد. امتیاز دیگر استقرار پتروشیمی‌ها در سواحل شمالی خلیج فارس دسترسی آسان به بندرگاه است چراکه بیشتر محصولات پتروشیمی صادر می‌شوند و استقرار در کنار بندرگاه، هزینه‌های صادرات محصولات پتروشیمی را کاهش می‌دهند.

پتروشیمی بدون ارزیابی محیط زیست

مشاور حقوقی کمیسیون محیط زیست و کشاورزی و منابع طبیعی مجمع ملی جوانان کشور با اشاره به اینکه پتروشیمی بهبهان فاقد ارزیابی‌های زیست محیطی است به «اقتصاد آنلاین» می‌گوید: «مکان‌یابی صورت گرفته برای پتروشیمی «بهبهان» برخلاف ضوابط و قوانین کشور و انحراف در اجرای قانون است. مطابق ماده 105 قانون برنامه سوم توسعه که در ماده 71 قانون چهار توسعه هم مورد تایید قرار گرفته؛ ارزیابی اثرات زیست محیطی طرح‌های بزرگ تولیدی و خدماتی و زیربنایی کشور پیش از اجرا و در مرحله انجام مطالعات امکان‌سنجی و مکان‌یابی باید انجام شود. پروژه‌ها قبل از اجرا براساس ضوابط پیشنهادی شورای عالی محیط زیست کشور و مصوبات هیات وزیران باید مورد ارزیابی‌های زیست محیطی قرار گیرند و نتیجه تصمیم‌گیری نهایی کارگروه ارزیابی اثرات زیست محیطی و معاونت انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور برای مجریان پروژه‌ها الزامی است.به همین دلیل شروع هرگونه عملیات اجرایی و کلنگ‌زنی و تجهیز کارگاه در طرح پتروشیمی بهبهان که فاقد این مجوزات است برخلاف قوانین و قابل تعقیب قضایی است.»

استقرار پتروشیمی در بهبهان ممنوع

محمد داسمه در ادامه با اعلام اینکه پتروشیمی بهبهان بدون مجوز زیست محیطی از سازمان حفاظت محیط زیست و بدون مجوز کارگروه ارزیابی اثرات زیست محیطی سازمان اقدام به کلنگ‌زنی و شروع به ساخت کرده است، عنوان می‌کند:« این کلنگ‌زنی برخلاف سیاست‌های کلی نظام در بخش نفت و گاز ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری و بند ۱۱ سند چشم‌انداز ۲۰ ساله در بخش نفت و گاز تا افق ۱۴۰۴ است.

همچنین براساس سند چکیده مطالعات آمایش سرزمین استان خوزستان، این استان به ۹ منطقه تبدیل شده است که شهرستان آغاجاری و امیدیه و بهبهان منطقه پنج برنامه‌ریزی تعریف شدند و به صراحت قید شده هرگونه صنایع آلاینده بالادستی و پایین دستی شیمیایی و پتروشیمی و صنایع پایین دستی نفت و گاز به دلیل وجود منابع کشاورزی و در شهرستان بهبهان مورد تایید آمایش استان نیست. استقرار پتروشیمی  بهبهان برخلاف سند آمایش استان که یک سند بالادستی محسوب می‌شود، است.»

اعلام جرم علیه پتروشیمی «بهبهان»

او ادامه می‌دهد: «احداث پتروشیمی «بهبهان» را از طریق کمیسیون محیط زیست مجمع ملی جوانان کشور به صورت رسمی به معاونت دادستان کشور اعلام کرده و علیه پتروشیمی «بهبهان» اعلام جرم کتبی کرده‌ایم. این تخلف را با مسولان سازمان بازرسی کل کشور مطرح کردیم و آنها قول توقف پروژه را دادند اما تاکنون اقدامی از سوی سازمان بازرسی کشور انجام نشده است. مجید مخدوم عضو شورای عالی محیط زیست نیز قول داده‌اند در نخستین جلسه این شورا که با حضور رییس جمهور برگزار می‌شود، مسئله پتروشیمی «بهبان» در دستور کار قرار گیرد و چاره‌ای برای آن اندیشیده شود.»

داسمه درباره‌ی منع قانونی استقرار پتروشیمی در بهبهان می‌گوید:« براساس قانون مصوب مجتمع‌های پتروشیمی باید در کنار مجتمع‌های بالادستی احداث شوند. کلنگ‌زنی پتروشیمی بهبهان تخلفی آشکار و انحراف قانون بوده است.»

با مرگ شادگان در ریزگرد غرق می‌شویم

شاید باورش کمی سخت باشد؛ ایرانی که روزگاری بنیان‌گذار نخستین کنوانسیون حفاظت از تالاب‌ها در جهان، یعنی کنوانسیون رامسر بود، این روزها قرارگیری تالاب شادگان در لیست خروج را به نظاره نشسته است.

تالابی که درحال حاضر بیش از 60 درصد مساحت آن خشک شده است. احداث پالایشگاه و  هشت سد در حوضه آبریز تالاب شادگان آن را به ورطه خشکی کشانده است. به جرات می‌توان گفت با احداث و بهره‌برداری از پتروشیمی «بهبهان» شاهد مرگ تالاب شادگان و تولد کانون گرد و غباری در این منطقه خواهیم بود که جنوب و غرب کشور را در ریزگرد غرق خواهد کرد.

حقابه دزدی پالایشگاه

داسمه با اشاره به اینکه پتروشیمی یک صنعت آب‌بر است، می‌گوید:« به‌دلیل اینکه در بهبهان دریا وجود ندارد، تنها منبع تامین آب پتروشیمی رودخانه مارون خواهد بود. رودخانه‌ای که درحال حاضر نیز منبع تامین آب پالایشگاه «بیدبلند» است. پالایشگاه از حقابه تالاب شادگان استفاده می‌کند و این حقابه دزدی موجب خشکی تالاب شده است. نکته قابل توجه اینجاست که مدیرعامل پالایشگاه «بیدبلند» کمک به رفع تنش آبی روستاهای اطراف را بخشی از عملکرد خود در حوزه مسئولیت اجتماعی این پالایشگاه اعلام می‌کند. این بدان معناست که آنها از تنش آبی منطقه آگاه هستند و با علم به این موضوع اقدام به احداث پتروشیمی «بهبهان» کرده‌اند.

قانون‌گذار در بحث تامین آب بخش صنعت قید کرده است که این آب باید از سیستم تصفیه فاضلاب شهرستان تامین شود و نباید از حقابه زیست محیطی یا کشاورزی استفاده شود. این درحالی است که تصفیه‌خانه فاضلابی در این شهر وجود ندارد و قطعا می‌خواهند از حقابه تالاب شادگان برای تامین آب پتروشیمی استفاده کنند.»

تناقض در آمار

پتروشیمی بهبهان با اما و اگرهای بسیاری همراه بوده است. علاوه‌بر مکان‌یابی اشتباه آن، تناقض آماری درباره‌ی ظرفیت تولیدی آن یکی دیگر از این حاشیه‌هاست. علی عسگری در مراسم کلنگ‌زنی این طرح گفت:« مگاپروژه بیدبلند باظرفیت  ۶٠٠ هزار تن در چهارسال با اعتبار ۹٠٠میلیون دلار به بهره برداری خواهد رسید.»

اما محمدطلا مظلومی، نماینده مردم بهبهان و آغاجاری در مجلس از ظرفیت سالیانه ۴۵۰ هزارتن پتروشیمی «بهبهان» خبر می‌دهد.

بازنگری برای جلوگیری از فاجعه

درحال حاضر هلدینگ «خلیج فارس» به‌عنوان مالک اصلی این پتروشیمی؛ مجتمع‌های پتروشیمی بسیاری را در ماهشهر دارد و زیرساخت‌های احداث پتروشیمی جدید در این شهر وجود دارد. از آنجایی که احداث این پتروشیمی در بهبهان تخلف آشکار است و به بهای نابودی تالاب شادگان تمام می‌شود، از علی عسگری انتظار می‌رود پرونده این پتروشیمی را دوباره مورد بررسی قرار دهد و دستور انتقال آن از بهبهان به ماهشهر را برای جلوگیری از یک فاجعه زیست محیطی صادر کند.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: اخبار انرژی پتروشیمی بهبهان پتروشیمی در بهبهان استقرار پتروشیمی پتروشیمی بهبهان تالاب شادگان پتروشیمی ها زیست محیطی محیط زیست خلیج فارس علی عسگری تامین آب کلنگ زنی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۵۸۳۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!

همشهری آنلاین - مجید جباری: هفته گذشته بود که با استناد به انتشار تصاویر ماهواره ای، روزنامه همشهری به انحراف آب رودخانه مرزی هیرمند به سمت شوره زار گودزره اشاره و آرزو اشرفی زاده،مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌ زیست کشور نیز در گفت و گو با همشهری آنلاین ضمن تائید این موضوع، از رها نکردن حقابه هامون از هیرمند و هدر دادن آب با انحراف به شوره زارهای آن کشور انتقاد کرد.

حالا علی سلاجقه، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم انحراف آب سیلاب از حوضه آبریز هیرمند از سوی افغانستان به سمت گودزره را تائید و اعلام کرد:« با نگاهی به اطراف سازه سد کمالخان متوجه مسیرهایی برای انحراف به بیابان گودزره شدیم و امیدواریم انحراف گودزره را باتوافق هیأت حاکمه افعانستان مسدود کنیم؛ چرا که با این کار وضعیت تالاب‌ها و اکوسیستم های پایین دست در ایران بهتر خواهد شد.»

در همین زمینه بخوانید طالبان حاضر است آب را هدر بدهد اما آب به ایران نرسد | ماجرای تلخ انحراف عمدی بخش عمده‌ای از آب‌های مشترک ایران و افغانستان به سمت شوره‌زارها!

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور هفته گذشته به همشهری گفته بود:« متأسفانه با وجود بارش‌های خوبی که در حوضه هیرمند و کل کشور افغانستان اتفاق افتاده است و رودخانه‌های ورودی تالاب هامون، وضعیت مناسب و سیلابی دارند، اما دستکاری‌هایی که در بالادست اتفاق افتاده و انحراف آبی که به وسیله بندهای انحرافی ایجاد شده، باعث شده است که آب از مسیر طبیعی خود منحرف شده و مسیر طبیعی را طی نکند.»

تصویر ماهواره ای از انحراف آب به بیابان های گودزره در افغانستان

در گفت‌وگوی همشهری آنلاین با اشرفی‌زاده اعلام شد: «مسیر طبیعی آب در این حوضه آبریز به این صورت است که آب باید از رودخانه هیرمند وارد ایران شده و تالاب هامون را سیراب کند. در ادامه از طریق رودخانه شیرین به افغانستان برگردد و وارد گودزره شود. اما متأسفانه دستکاری در مسیر طبیعی و ‌تامین نشدن حقابه پایین‌دست، این مسیرطبیعی را منحرف کرده است.»

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست، این اقدام افغانستان را نظر حقوق عرف بین‌الملل محکوم دانست و اعلام کرد:«در این زمینه اعتراض خود را اعلام کرده‌ایم.»

این مدیر سازمان حفاظت محیط زیست همچنین از مکاتبه برای پیگیری‌ سازمان محیط زیست از مراجع ذی‌ربط (وزارت امور خارجه) برای پیگیری انحراف آب هیرمند به شوره‌زار گودزره خبر داد.

گودزره یک شوره‌زار است و از نظر اکولوژیکی هیچ ارزشی ندارد. این پهنه آبی به‌دلیل واقع شدن در انتهای حوضه آبریز، ارزش اکولوژیکی ندارد و معیشت مردم منطقه هم هیچ‌وقت وابسته به آن نبوده است. درمقابل، اما تالاب بین‌المللی هامون به‌ عنوان ذخیره زیست کره که در کنوانسیون رامسر ثبت شده، ارزش اکولوژیکی بسیار بالایی دارد و به لحاظ عرفی و قوانین بین‌الملل، انحراف مسیر طبیعی هیرمند محکوم شده است.

کد خبر 849162 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها ایران و افغانستان تالاب افغانستان طالبان سازمان حفاظت محیط زیست محیط زیست ایران رود هيرمند

دیگر خبرها

  • تالاب گرده‌قیت نقده بعد از ۲۵ سال احیا شد
  • تالاب گرده‌قیت نقده احیا شد
  • کاهش ۳۰ درصدی شمار پرندگان مهاجر
  • حضور ۷ گونه پرنده مهاجر در تالاب بین‌المللی هامون
  • کلنگ زنی احداث سالن چند منظوره ورزشی در روستای سنگان اشنویه
  • سالن چند منظوره ورزشی در سنگان اشنویه احداث میشود
  • آغاز طرح مقابله با تخلفات صید غیرمجاز برای حمایت از تالاب و صیادان شادگان 
  • انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!
  • ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری و مرطوب شده است
  • آخرین وضعیت تالاب بندعلیخان